Catre Tur Virtual

Muzeul Naţional al Ţăranului Român are din anul 2007 o editură proprie, Martor. Dar, încă din 1991, editarea unor publicaţii într-un stil propriu, mai aproape de conceptul de carte-obiect, a fost una dintre activităţile prioritare ale muzeului. Sub semnăturile cercetătorilor şi muzeografilor noştri au apărut numeroase titluri. Unele ediţii s-au epuizat rapid, altele pot fi încă găsite la librăria muzeului: carte de specialitate (etnologie şi folclor, antropologie, sociologie, muzeologie), publicaţii bibliofile în ediţii limitate, cărţi-album, reviste, calendare, foi, pliante, mape, afişe, agende. Revista anuală de antropologie şi muzeologie, Martor, publicaţie ajunsă la numărul 24, pune în dezbatere în fiecare număr problemele actuale din domeniu şi experimentele noastre muzeografice.

***
Publicațiile Muzeului Național al Țăranului Român (Editura MARTOR) pot fi achiziționate prin comandă online sau de la punctul fizic de vânzare al Muzeului (Galeria de Artă Țărănească, str. Monetăriei nr. 3).

Dacă doriți să le achiziționați online, trimiteți o comandă fermă pe adresa de e-mail
carte@muzeultaranuluiroman.ro (persoană de contact: Elisabeta Timoc). Menționați în mesaj titlurile dorite și numărul de exemplare, adresa dvs. poștală completă și un număr de telefon la care puteți fi contactat.

Putem trimite cărțile prin curier, cu plata ramburs, urmând să achitați la primirea coletului contravaloarea cărților și taxele de expediție. Taxele depind de greutatea coletului și de destinație.

De asemenea, puteți opta pentru plata în avans a cărților, urmând ca la primirea coletului să achitați doar taxele de transport.
Cont Trezorerie Sector 1: RO92TREZ701502201X015193
Cod de identificare fiscală: RO14244170
  

Vă mulțumim că ne-ați vizitat și așteptăm un feed-back de cititor pe adresa:
martor@muzeultaranuluiroman.ro

 

Scrisori de pe front (volum)
Scrisori de pe front (volum)

Mirela Florian, 2017, 400 p.

Cartea adună laolaltă și pune în valoare mărturii din timpul Primului Război Mondial: scrisori și cărți poștale, jurnale și note de front, memorii ale preoților militari și ale prizonierilor, fotografii, atât ale românilor din Regat, cât și ale românilor, maghiarilor și germanilor din Transilvania, provenite din arhive de familie și arhive instituționale. Pentru că oamenii din acele vremuri mai au încă ceva să ne spună. Din aceste detalii aparent neînsemnate ne putem construi propria imagine despre anotimpurile și întregul Marelui Război.

Avem de a face cu o carte care respinge cosmetizarea istoriei, interpretările forțat patriotice ale faptelor, ideile preconcepute folosite politic, fabulațiile cu iz profetic întemeiate pe convingeri axiomatice despre destinul unui popor, statisticile golite de orice sens omenesc oferind doar cifre de morți, răniți, teritorii negociate și reconfigurări statale. Este, în schimb, o carte despre oameni care stau în fața gloanțelor, despre viața lor de zi cu zi pe front, cu drama, suferințele, dar și mărunțișurile ei, despre război așa cum apare el în scrierile celor care au luptat și în imaginile care, alături de aceste scrieri, ni-i aduc aproape.

Mărturiile mai sus amintite au fost reunite aici „nu pentru obiectivitatea lor, ci dimpotrivă, pentru subiectivitatea pe care o conțin, pentru emoțiile, trăirile, identitatea și personalitatea fiecărui semnatar... Detașarea față de cele întâmplate la nivelul țărilor și față de marile schimbări de pe continent orientează atenția spre soldații de rând, fie combatanți, fie prizonieri, și spre stările lor de spirit, spre mentalități și sensibilități, spre subiectiv și particular.” (p. 020) Mesajul lor predominant este dorul de cei dragi, suferința depărtării de ei și de casă, de viața pe care autorii lor o duceau înainte.

Dintre oștenii Armatei Române, puțini erau știutori de carte, astfel încât numărul scrisorilor este destul de mic. Haosul creat de război, mișcările trupelor și migrația populației civile au contribuit și ele la această carență. Jurnalele ofițerilor și subofițerilor au fost însă numeroase și consistente. Nu la fel stau lucrurile în Armata Imperială, soldații ardeleni trimițând acasă un mare număr de scrisori. Rolul pe care l-au jucat preoții militari în susținerea morală și spirituală a armatei a fost uriaș, motiv pentru care cartea acordă o atenție specială scrierilor lor. Memoriile lăsate de prizonierii de război au și ele un loc aparte, fiind importante pentru descrierile pe care le conțin.

Grafia și limba în care sunt scrise aceste mărturii, ca vocabular, topică și formulări, diferă uneori de la un individ la altul, cu atât mai mult de la o regiune la alta. Textele, selectate pe criteriul varietății și al consistenței, reflectă „forme vechi de scriere, stadii diferite de trecere de la oralitate la limba literară și de însușire a scrierii, cu aparente greșeli sau cu ceea ce ni se pare nouă greșit astăzi” (p. 024), fiind păstrate astfel în carte tocmai pentru că ele oglindesc personalitatea autorilor, regiunile din care ei provin, precum și educația primită. Cartea include epistole din ambele tabere și din diferite părți ale frontului, dar și scrisori primite de ostași de la cei de acasă.

Volum apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național

Preţ: 43 lei
înapoi la pagina principală
 
inchis